Blog

Tips om veilig te schilderen

Ben jij je bewust van jouw veiligheid en gezondheid op het werk? Zeker in het schildersvak bevind je je soms in een onveilige werkomgeving. Als schilderprofessional beoefen je een fysiek zwaar beroep. Het risico op een ongeval ligt altijd op de loer. Daardoor heb je een reële kans op een ongeluk. Van alle schilders maakt 7,5% weleens een bedrijfsongeval mee (VCA Nederland, 2018).

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je een aantal tips om het mooie schildersvak veilig en gezond te blijven uitoefenen. Het vallen van hoogte en een letsel aan hand of pols zijn de meest voorkomende ongevallen onder schilders.

Hoe voorkom je deze ongevallen?

Draag ten eerste altijd een veiligheidsharnas bij het werken op hoogte. Een veiligheidsharnas is al verplicht vanaf 2,5 meter of hoger. Neem een veiligheidsharnas dus altijd mee. Heb je jezelf ingetogen in het harnas? Dan mag je aan de slag. Reik niet meer dan een armlengte, wanneer je op een ladder staat. Daarmee maak je de kans op een val veel kleiner.

Wist je trouwens dat je maximaal 2 uur per dag op een ladder mag werken? Houd dit voor jezelf ook bij. Werken op een ladder is zeer intensief. Verklein de kans op een val door je aan het tijdslimiet te houden.

Realiseer je dat schilderen zwaar werk is. Om klachten aan je rug te voorkomen, is het verstandig zo veel mogelijk je rug recht te houden. Vermijd een lange voorover gebogen houding. Dit kun je al doen door simpelweg de verfbus op de juiste hoogte te plaatsen, waardoor je niet onnodig hoeft te bukken.

Pas op met schadelijke stoffen die je gezondheid aantasten. Hierbij aan de volgende middelen:

–        Expoxyproducten.

o   Veroorzaakt: Huidallergieën, eczeem en brandwonden.

–        PUR-schuim.

o   Veroorzaakt: Allergie aan de luchtwegen met als gevolg astma.

–        Houtstof.

o   Veroorzaakt: Kortademigheid, jeuk en longontsteking.

–        Oplosmiddelen en irriterende stoffen.

o   Veroorzaakt: OPS (schildersziekte), huidallergieën en eczeem.

–        Loodhoudende stoffen.

o   Veroorzaakt: Problemen bij voortplanting (mannen en vrouwen).

Voorkom deze ziekten en problemen. Maak gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM`s) zoals:

–        Halfgelaatsmasker met gas/dampfilter;

–        Rubberen handschoenen;

–        Veiligheidsbril;

–        Helm.

Maak gebruik van deze veiligheidsmiddelen. Voorkom dat je onnodig iets oploopt. Heb je nog veiligheidsmiddelen nodig om je werk goed uit te voeren? Neem dan contact met met jouw leidinggevende of uitzendbureau.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogoverzicht

shutterstock784992079
Welk communicatiemiddel past bij jouw doelgroep?
Dat het vinden van vakbekwaam personeel moeilijk is in de huidige markt is bij velen bekend. Er zijn...
adult-automotive-base-396159
Tips om veilig te schilderen
Ben jij je bewust van jouw veiligheid en gezondheid op het werk? Zeker in het schildersvak bevind je...
pexels-photo-1679618
Wendbaarheid en flexibiliteit blijven belangrijk, zeker in onzekere tijden!
Ben jij werkgever? Dan zal het je waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat op 1 januari de nieuwe Wet Arbeidsmarkt...